Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Το 14 φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πάει Πτολεμαΐδα.

Στις 30 Μαρτίου (Παρασκευή), 2 και 3 Απριλίου (Δευτέρα και Τρίτη) 2012 κάποια από τα ντοκιμαντέρ που θα συμμετάσχουν στο "14 φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης", η κινηματογραφικής ομάδας Πτολεμαΐδας με τη συνεργασία του συλλόγου ενάντια στις εξαρτήσεις Ν.Κοζάνης θα προβάλουν τα παρακάτω έργα στo πνευματικό κέντρο της πόλης.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


Παρασκευή 30/3:
19:00 Κλέφτης εικόνων.
19:45 Encardia, η πέτρα που χορεύει.
21:15 Σκαλωσιά.
21:30 Εγώ είμαι ένας άλλος, από τη θεραπεία (18 Άνω) στην κοινωνική ένταξη.

Δευτέρα 2/4:
19:30 Outcast.
20:45 Τυφλός ψαράς.
21:30 Απαλλοτρίωση.

Τρίτη 3/4:
19:30 Αυγή μιας νέας μέρας.
20:45 Ο Κήπος του βασιλιά.
21:30 Έβρος, η άλλη όχθη.

Λεπτομέρειες:

Εγώ είμαι ένας άλλος, από τη θεραπεία (18 Άνω) στην κοινωνική ένταξη / Γιώργος Χρ. Ζέρβας

Συχνά αναρωτιόμαστε τι να γίνονται οι άνθρωποι που ολοκληρώνουν κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης και προσπαθούν να ενταχθούν στην κοινωνία. Τα καταφέρνουν; Στο ντοκιμαντέρ συναντάμε μερικές τέτοιες περιπτώσεις ανθρώπων που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα του 18 ΑΝΩ και είναι κάποια χρόνια καθαροί. Παρακολουθούμε στιγμιότυπα της ζωής τους και εξομολογήσεις για τις προσπάθειές τους να βρουν δουλειά, να γίνουν δημιουργικοί, να συνεχίσουν ή να ανατρέψουν κάτι που άφησαν στη μέση, να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που τους κληροδότησε το παρελθόν στις ουσίες, να φτιάξουν διαφορετικές σχέσεις με τους γονείς και τα παιδιά τους, αλλά και νέες φιλίες και έρωτες. Εάν ο άνθρωπος δε γεννιέται αλλά γίνεται, οι προσπάθειες αυτών των ανθρώπων παραπέμπουν στις αντίστοιχες προσπάθειες του καθενός να βρει ένα νέο βηματισμό μετά από όποια αναπόδραστη συμφορά συναντήσει στη ζωή του.


Σκηνοθεσία:Γιώργος Χρ. Ζέρβας
Σενάριο:Γιώργος Χρ. Ζέρβας, Βαγγέλης Παπαδάκης
Διεύθυνση Φωτογραφίας:Γιάννης Παναγιωτάκης
Μοντάζ:Γιώργος Χρ. Ζέρβας, Γιώργος Παυλούδης
Ήχος:Νίκος Κεφαλογιάννης
Παραγωγός:Γιώργος Χρ. Ζέρβας
Παραγωγή:Γιώργος Ζέρβας, yozervas@gmail.com, ΕΚΚ, ΕΡΤ ΑΕ
Τύπος:HD Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής:Ελλάδα
Διάρκεια:68'
Έτος Παραγωγής:2012
Παγκόσμια εκμετάλλευση:ΕΚΚ, Ελλάδα Τ. +30 210 3678 500 F. +30 210 3648 245 info@gfc.gr www.gfc.gr ΕΡΤ ΑΕ Φωτεινή Γιαννουλάτου Ελλάδα T. +30 210 7761 192 F. +30 210 7761 060 salesdpt@ert.gr www.ert.gr

Απαλλοτρίωση / Μάνος Παπαδάκης

Στη Δυτική Μακεδονία, σε μια έκταση 100.000 στρεμμάτων, αναπτύσσονται τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ που τροφοδοτούν με το «εθνικό μας καύσιμο» τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της. Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους. Τώρα έχει έρθει η σειρά για άλλους 10.000. Προκειμένου να εξασφαλιστεί με ηλεκτρική ενέργεια η ελληνική οικονομία, η ΔΕΗ απαντάει ότι δεν γίνεται αλλιώς. Λειτουργεί για το κοινό συμφέρον, σύμφωνα με τους νόμους του κράτους και, επειδή το ρεύμα είναι αναγκαίο αγαθό, πρέπει να συνεχίσει να εξασφαλίζει με ηλεκτρική ενέργεια τους Έλληνες και να βοηθά την ανάπτυξη και ευημερία τους.


Σκηνοθεσία:Μάνος Παπαδάκης
Σενάριο:Μάνος Παπαδάκης
Διεύθυνση Φωτογραφίας:Jace, Άλκης Βελισαρίδης, Νίκος Βαρζώκας, Μάνος Παπαδάκης, Nikolas Losinantze, Απόστολος Γαϊτάνης
Μοντάζ:Μάνος Παπαδάκης
Ήχος:Nikolas Lominantze
Μουσική:Αλέξανδρος Ραΐδης
Παραγωγός:Μάνος Παπαδάκης
Παραγωγή:SPiRTo Pproductions, Greece
Τύπος:HDCam Έγχρωμο
Διάρκεια:110'
Έτος Παραγωγής:2012
Παγκόσμια εκμετάλλευση:SPiRTo Productions, Ελλάδα Μάνος Παπαδάκης t. +30 2310 519 930 info@spirto.net www.manospapadakis.gr

Εncardia, η πέτρα που χορεύει / Άγγελος Κοβότσος

Η ταινία παρακολουθεί το ελληνικό μουσικό συγκρότημα Encardia που εμπνέεται, δημιουργεί και παρουσιάζει μουσικές και τραγούδια μέσα από την πλούσια παράδοση των ελληνόφωνων της Κάτω Ιταλίας. Ταξιδεύουν στη Νότια Ιταλία ερευνώντας και αναδεικνύοντας βασικά στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού που αναπτύχθηκε εκεί. Κυρίως τα «γκρίκο», το αρχαιοελληνικό γλωσσικό ιδίωμα με προσμίξεις ιταλικών λέξεων, που μιλιέται στις περιοχές της Γκρετσία Σαλεντίνα και της Καλαβρίας στη Νότια Ιταλία μέχρι σήμερα, καθώς και την «ταραντέλλα πίτσικα», τον διονυσιακό χορό που βοηθούσε τις γυναίκες να γλιτώσουν από το τσίμπημα της αράχνης και το γνωστό φαινόμενο του ταραντισμού. Οι ντόπιοι μουσικοί και ποιητές, παλιοί και νέοι, αλλά και δάσκαλοι και ερευνητές, καταφέρνουν μέσα από τα τραγούδια και την ποίηση να αναδείξουν μια απ’ τις πιο ζωντανές παραδόσεις της Μεσογείου. Αυτούς τους δονκιχώτες συναντούν οι encardia για να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες και τα βιώματά τους και να ξαναφέρνουν μπροστά μας αυτόν τον χαμένο πολιτισμό, συντελώντας έτσι και στη διάσωσή του.


Σκηνοθεσία:Άγγελος Κοβότσος
Σενάριο:Άγγελος Κοβότσος
Διεύθυνση Φωτογραφίας:Διονύσης Πετρουτσόπουλος
Μοντάζ:Φανή Ζιώζια
Ήχος:Πασχάλης Κολέντσης
Μουσική:Encardia
Παραγωγός:Γιώργος Πουλίδης
Παραγωγή:Poulidis Productions
Συμπαραγωγή:Γιώργος Μπιλάλης, Encardia – αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία
Τύπος:DigiBeta Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής:Ελλάδα
Διάρκεια:80'
Έτος Παραγωγής:2012
Παγκόσμια εκμετάλλευση:Poulidis Productions, Ελλάδα/Greece Γιώργος Πουλίδης/Yorgos Poulidis poulidis2003@gmail.com

Σκαλωσιά / Ευριπίδης Λασκαρίδης

Στο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ Σκαλωσιά, καταγράφεται η διαδικασία ολοκλήρωσης της τελευταίας τοιχογραφίας του Αλέξανδρου Βασμουλάκη στην πλατεία Ηρώων στου Ψυρρή. Σε μια μη συμβατική παρακολούθηση του καλλιτέχνη, με τον ίδιο ουδέποτε γενναιόδωρα δοσμένο στα καρέ, ο σκηνοθέτης Ευριπίδης Λασκαρίδης επιχειρεί να καταγράψει σ’ αυτό το ιδιαίτερο ατελιέ –ανοιχτό στη θέα και την κρίση των περαστικών– την αγωνία του καλλιτέχνη για το ξεστήσιμο της σκαλωσιάς. Από υλικό οικοδομής, η σκαλωσιά γίνεται εργαλείο στα χέρια του καλλιτέχνη, αλλά ταυτόχρονα και εμπόδιο στην ολική εποπτεία του έργου του. Τη μέρα της αποκαθήλωσης, η ανάγκη για άμεσες διορθώσεις δοκιμάζει τη σωματική αντοχή του καλλιτέχνη και δημιουργεί ένα μοναδικό σασπένς, ώς τώρα άγνωστο στο ευρύ κοινό.


Σκηνοθεσία:Ευριπίδης Λασκαρίδης
Διεύθυνση Φωτογραφίας:Έλενα Μαργαριτίδη
Μοντάζ:Ευριπίδης Λασκαρίδης
Μουσική:Γιώργος Πούλιος
Με τους:Αλέξανδρο Βασμουλάκη
Παραγωγός:Ευριπίδης Λασκαρίδης
Παραγωγή:Apocalypsis
Τύπος:HD Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής:Ελλάδα
Διάρκεια:6'
Έτος Παραγωγής:2012
Παγκόσμια εκμετάλλευση:Ευριπίδης Λασκαρίδης Ελλάδα euripidestheatre@gmail.com


Η αυγή μιας νέας μέρας / Ράιλι Γκρούνενγουολντ

Ένας Νοτιοαφρικανός πλαστικός χειρουργός, ο Δρ. Τέρτιος Βέντερ, θέλει να αφήσει το ιδιωτικό του ιατρείο και να πάει να εργαστεί σ’ ένα πλωτό νοσοκομείο όπου γίνονται δωρεάν εγχειρήσεις, στο Μπενίν της Δυτικής Αφρικής. Ωστόσο, η γυναίκα του, Τρούντι, δεν προτίθεται να πληρώσει το τίμημα γι’ αυτή του την απόφαση. Δεν αντέχει στη σκέψη ότι θα βλέπει τον άντρα της μόνο για τρεις μήνες το χρόνο. Ο Τέρτιος θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στη ζωή με τη γυναίκα που αγαπά και στο πεπρωμένο του. Στο μεταξύ, ένα τετραπέρατο και χαριτωμένο αγόρι, ο Υάκινθος, έχει επείγουσα ανάγκη όχι μόνο μιας εξειδικευμένης χειρουργικής επέμβασης, αλλά και να δει τη μητέρα του για πρώτη φορά μετά από χρόνια.


Σκηνοθεσία:Ράιλι Γκρούνενγουολντ
Σενάριο:Ryley Grunenwald
Διεύθυνση Φωτογραφίας:Ryley Grunenwald
Μοντάζ:Nicholas Costaras
Ήχος:Basiami Segola
Μουσική:MamaDance
Παραγωγός:Ryley Grunenwald
Παραγωγή:Marie-Vérité Films, South Africa, Τ. +27 11 463 3776 ryley@mvfilms.co.za www.thedawnofanewday.co.za
Τύπος:HDCAM Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής:Νότια Αφρική
Διάρκεια:60'
Έτος Παραγωγής:2011
Παγκόσμια εκμετάλλευση:Journeyman Pictures, UK Edward Caffrey Τ. +44 208 786 6058 F. +44 208 972 9100 sales@journeyman.tv www.journeyman.tv

The Outcasts / Γιώργος Γεωργόπουλος

Αρκεί ένα όνειρο για να καταδικαστεί μια αθώα γυναίκα; Μπορεί η μοίρα σου να καθορίζεται από τον τρόπο που πεθαίνει μια κότα; Χίλιες γυναίκες στη Γκάνα ζουν εξόριστες σε καταυλισμούς κατηγορούμενες για μαγεία. Θύματα κακοποίησης και κοινωνικού στιγματισμού, παλεύουν να επιβιώσουν μέσα στην απόλυτη φτώχεια. Μαζί τους, εκατοντάδες παιδιά που τα καταδιώκει η ίδια μοίρα. Τι τις οδήγησε εκεί και τι τις κρατά δέσμιες;


Σκηνοθεσία:Γιώργος Γεωργόπουλος
Σενάριο:Βίκυ Μαρκολέφα
Διεύθυνση Φωτογραφίας:Γιώργος Γεωργόπουλος
Μοντάζ:Γιώργος Γεωργόπουλος
Ήχος:Ανδρόνικος Καρακατσάνης
Μουσική:Μαριλένα Ορφανού
Παραγωγή:Action Aid Hellas
Χώρα Παραγωγής:Ελλάδα-Γκάνα
Διάρκεια:59'
Έτος Παραγωγής:2011
Παγκόσμια εκμετάλλευση:Action Aid Hellas, Ελλάδα Βίκυ Μαρκολέφα T. +30 210 9212 621 vasiliki.markolefa@actionaid.org

Ο κήπος του βασιλιά / Φοίβη Φρονίστα

Ο Κήπος του βασιλιά είναι ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ το οποίο, με φόντο τη Βίβλο, μιλάει για την «καρδιά» του Μεσανατολικού ζητήματος: τη γειτονιά του Σιλουάν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Στο Σιλουάν, το μήλον της έριδος είναι ο αρχαιολογικός χώρος, η Πόλη του Δαβίδ. Η διαμάχη γι’ αυτόν είναι ταυτόχρονα διαμάχη για τον έλεγχο της περιοχής και της ιστορίας της. Μέσα από μαρτυρίες κατοίκων του Σιλουάν, αρχαιολόγων, αλλά κι ενός παιδιού ορφανού εξαιτίας της σύγκρουσης, ο Κήπος του βασιλιά εξιστορεί την ταραγμένη –και συχνά αιματηρή– σχέση ανάμεσα στην αρχαιολογία, την ιστορία και τον εθνικισμό στη σύγχρονη Ιερουσαλήμ. Η παραγωγή του Κήπου του βασιλιά έγινε με την υποστήριξη της Σχολής Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλι.


Σκηνοθεσία:Φοίβη Φρονίστα
Σενάριο:Φοίβη Φρονίστα
Διεύθυνση Φωτογραφίας:Φοίβη Φρονίστα
Μοντάζ:Φοίβη Φρονίστα
Ήχος:Callie Shanafelt
Μουσική:William Ryan Fritch, Φίλιππος Στρατάκης
Παραγωγός:Φοίβη Φρονίστα
Τύπος:HDCAM Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής:Ελλάδα-ΗΠΑ
Διάρκεια:26'
Έτος Παραγωγής:2011
Παγκόσμια εκμετάλλευση:Φοίβη Φρονίστα Ελλάδα phoebe.fronista@gmail.com

Κλέφτης εικόνων / Πάνος Α. Θωμαΐδης

Ο Σπύρος Στάβερης βιοπορίζεται από την κλοπή της εικόνας του «Άλλου». Μια πράξη που δικαιώνεται στη συνείδησή του, καθώς τη μοιράζεται απλόχερα μαζί μας χωρίς περιστροφές, επεμβάσεις και φτιασιδώματα. Ο Σπύρος Στάβερης λειτουργεί σαν καθρέφτης, που αντιγυρίζει στη μεταπολιτευτική ελληνική κοινωνία την εικόνα της.


Σκηνοθεσία:Πάνος Α. Θωμαΐδης
Σενάριο:Panos A. Thomaidis
Διεύθυνση Φωτογραφίας:Ζαφείρης Επαμεινώνδας
Μοντάζ:Στέλιος Τατάκης, Γιώργος Ζαρκάδας
Μουσική:Νίκος Πλατύρραχος
Παραγωγός:Θωμαΐς Ι. Θωμαΐδου
Παραγωγή:Path ΕΠE, με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Τύπος:HD Έγχρωμο-Ασπρόμαυρο
Χώρα Παραγωγής:Ελλάδα
Διάρκεια:27'
Έτος Παραγωγής:2012
Παγκόσμια εκμετάλλευση:Path ΕΠΕ, Ελλάδα Θωμαΐς Ι. Θωμαΐδου info@path.com.gr

Έβρος, η άλλη όχθη / Χρόνης Πεχλιβανίδης

Το ντοκιμαντέρ Έβρος, η άλλη όχθη εστιάζει στις συναλλαγές και στις διαδικασίες μεταξύ διακινητών και μεταναστών. Η ταινία ερευνά «την παράνομη διακίνηση/εμπορία ανθρώπων», μέσω συνεντεύξεων όλων των εμπλεκομένων πλευρών, διακινητών, στελεχών ΜΚΟ και κυβερνητικών, δίνοντας μία μοναδική διάσταση σ’ αυτό το τόσο επίκαιρο θέμα. Την τελευταία δεκαετία, η Τουρκία και η Ελλάδα βρίσκονται στο σταυροδρόμι του ρεύματος διακίνησης ανθρώπινων ψυχών από τη Μέση Ανατολή προς τα Βαλκάνια, με τελικό προορισμό την Ευρώπη. Το μεγάλο ταξίδι των μεταναστών ξεκινά από τον τόπο τους και, εφόσον σταθούν τυχεροί, καταλήγει στην Ευρώπη. Το δίκτυο των διακινητών τούς μεταφέρει από πόλη σε πόλη και από κράτος σε κράτος, από «χέρι σε χέρι», από «διακινητή σε διακινητή». Η ταινία ακολουθεί αυτό το ταξίδι μέσα από συγκλονιστικές αφηγήσεις διακινητών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα περάσματα του ποταμού Έβρου, οργανώνοντας την επιχείρησή τους στη στρατηγική Κωνσταντινούπολη.


Σκηνοθεσία:Χρόνης Πεχλιβανίδης
Διεύθυνση Φωτογραφίας:Χρόνης Πεχλιβανίδης
Μοντάζ:Ηρώ Βρετζάκη
Παραγωγός:Χρόνης Πεχλιβανίδης
Παραγωγή:Onos Productions, ΕΡΤ ΑΕ
Τύπος:Beta SP Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής:Ελλάδα
Διάρκεια:96'
Έτος Παραγωγής:2011
Παγκόσμια εκμετάλλευση:Onos Productions, Ελλάδα T. +30 210 3417 228 F. +30 210 3417 256 info@onos.gr www.onos.gr ΕΡΤ ΑΕ Φωτεινή Γιαννουλάτου Ελλάδα T. +30 210 6075 711 F. +30 210 6075 714 salesdpt@ert.gr www.ert.gr

Ο τυφλός ψαράς / Στρατής Βογιατζής, Θέκλα Μαλάμου

Μέσα από αυτό το ντοκιμαντέρ παρακολουθούμε τη ζωή του Γιάννη Κουκούμιαλου που, όντας τυφλός και χωρίς χέρι, ψαρεύει στη θάλασσα τα τελευταία 70 χρόνια της ζωής του. Με εικόνες πραγματικές, αυτές των παιδικών του χρόνων, μ’ έναν κόσμο ταξινομημένο και οργανωμένο που κατασκευάζει στο μυαλό του, με τη διαίσθησή του και μια δύναμη θεϊκή –όπως ο ίδιος λέει –, συνθέτει το χάρτη του και παρέα μ’ αυτόν ταξιδεύει τα τελευταία εβδομήντα χρόνια μες στη θάλασσα. Στην ταινία αυτή σαλπάρουμε με τον κυρ Γιάννη σ’ ένα ταξίδι όπου το παραμύθι και ο ρεαλισμός είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, φανερώνοντας τις αντιθετικές και συναρπαστικές δυνάμεις που χρωματίζουν την ανθρώπινη ψυχή.


Σκηνοθεσία:Στρατής Βογιατζής, Θέκλα Μαλάμου
Σενάριο:Στρατής Βογιατζής, Ιωάννα Πογιαντζή, Θέκλα Μαλάμου
Διεύθυνση Φωτογραφίας:Στρατής Βογιατζής, Θέκλα Μαλάμου
Μοντάζ:Ιωάννα Πογιαντζή
Ήχος:Chrysanthos Christodoulou
Μουσική:Chrysanthos Christodoulou
Παραγωγός:Στρατής Βογιατζής, Θέκλα Μαλάμου
Τύπος:HD Έγχρωμο-Ασπρόμαυρο
Χώρα Παραγωγής:Ελλάδα
Διάρκεια:37'
Έτος Παραγωγής:2011
Παγκόσμια εκμετάλλευση:Στρατής Βογιατζής Θέκλα Μαλάμου Ελλάδα info@anotherworldishere.com

1 σχόλιο:

  1. Έχω δει τα ντοκιμαντέρ για τους Encardia, και το "Έβρος, η άλλη όχθη".
    Μην τα χάσετε. Πολύ καλές δουλειές. Ιδιαίτερα των Encardia...

    ΑπάντησηΔιαγραφή